Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Κανονισμοί για 5χ5 και 3χ3 (ελαφρά τροποποιημένοι από τα προηγούμενα χρόνια)


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 5Χ5

 1. Οι ομάδες μιας και θέλουμε να ξεπερνάνε τις 32 (48), κάποιες από αυτές θα συμμετάσχουν ύστερα από κλήρωση σε Προκριματικό Γύρο. Ύστερα πάλι με κλήρωση θα προκύψουν 16 ζευγάρια και ο νικητής κάθε ζευγαριού θα περνάει στον επόμενο γύρο.
 2. Οι ομάδες αποτελούνται από 5 παίχτες μέσα στο γήπεδο και απεριόριστες αλλαγές. Παίχτης που έχει αντικατασταθεί δικαιούται να ξαναμπεί στη διάρκεια το αγώνα (όπως στο μπάσκετ). Πάντα όμως να λαμβάνεται υπόψη και το πόσες αλλαγές έχει ο αντίπαλος. Αν για παράδειγμα ο αντίπαλος δεν έχει αλλαγή ή έχει μόνο μία, θα προτιμούσαμε οι ομάδες να είναι αρκετά συντηρητικές με τη χρήση των αλλαγών τους.
 3. Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει ένα αποκλειστικό όνομα το οποίο να μην παραπέμπει σε άλλη ομάδα και να μπερδεύει. Επίσης κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει όνομα το οποίο να μην θυμίζει κάτι άλλο εκτός από σπορ/παιχνίδι/αλάνα. 'Η, τέλος πάντων, να μην παραπέμπει κάπου πάρα πολύ συγκεκριμένα...
 4. Δεν υπάρχουν διαιτητές. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει η εξέδρα. Αν η εξέδρα "αράζει", θα εκτελείται ελεύθερο.
 5. Η διάρκεια κάθε αγώνα στον "Προκριματικό Γύρο" και στη "Φάση των 32" είναι 9 λεπτά. Οι αγώνες στη "Φάση των 16" είναι 10 λεπτά.  Οι "προημιτελικοί" θα είναι 12 λεπτά. Οι "ημιτελικοί" θα είναι 15 λεπτά. Ο "τελικός" θα διαρκέσει 20 λεπτά. Εννοείται ότι δεν υπάρχει ημίχρονο. Μόνο στον τελικό οι παίκτες θα αλλάξουν τέρματα στο δεκάλεπτο.
 6. Και φέτος τα τέρματα θα έχουν τις διαστάσεις των κανονικών 5Χ5 (3mX2m) άρα ο τερματοφύλακας θα αγωνίζεται κανονικά. 
 7. Ως όριο της περιοχής του τερματοφύλακα είναι η γραμμή του βόλεϊ. Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια έξω από την περιοχή (είτε για να διώξει είτε επειδή του τη γύρισε συμπαίκτης), είναι φάουλ. Αν τη του γυρίσει συμπαίκτης εντός της περιοχής, είναι πέναλτι.
 8. Το απευθείας γκολ από τον τερματοφύλακα μετράει κανονικά.
 9. Οι γενικότεροι κανονισμοί του φάουλ και του πέναλτι ισχύουν και εδώ αλλά δεν υπάρχουν κάρτες. Σε περίπτωση αντιαθλητικής ενέργειας, αποβάλλεται η ομάδα και ο παίκτης που το έκανε παραδίδεται στην εξέδρα για σωφρονισμό... 
 10. Στα φάουλ υπάρχει κανονικά τείχος αποτελούμενο από έναν μόνο παίχτη στα 4 βήματα.
 11. Η έναρξη του αγώνα γίνεται με ρίξιμο της μπάλας στο κέντρο και το «σκάσιμό» της για τρεις φορές (όπως στις αλάνες ρεεεεε). Οι ομάδες διαλέγουν υπό το πνεύμα της ομόνοιας μόνες τους σε ποια εστία θα αμύνονται/επιτίθενται. Δεν υπάρχουν φράγκα ούτε για να στρίψουμε κέρμα.
 12. Δεν υπάρχουν οφσάιντ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παίκτε πρέπει να "κατασκηνώνουν" στην αντίπαλη περιοχή.
 13. Το πλάγιο εκτελείται κανονικά με τα χέρια (μόνο χέρια…).
 14. Σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αντιπάλων, η πρόκριση κρίνεται στα 3 πέναλτι. Μπορούν να χτυπήσουν πέναλτι μόνο όσοι έπαιζαν στη λήξη του αγώνα.
 15. Ομάδα που δεν εμφανίζεται στην ώρα της αποκλείεται αυτόματα και η αντίπαλος προχωράει αυτόματα στον άλλο γύρο (με πίτα). Δεν γίνεται να υπάρχουν διευκολύνσεις για όσους πιθανόν εργάζονται ή κάτι άλλο. Για αυτό και δικαιούνται οι ομάδες να έχουν  αναπληρωματικούς.
 16. Αν υπάρχουν παίκτες από μία ομάδα αλλά δε συμπληρώνουν 5άδα (για διάφορους λόγους), δικαιούνται να παίξουν (αν τολμάνε...) με λιγότερους ή ακόμα και να πάρουν παίχτες εκείνη τη στιγμή από το κοινό. Εκτός και αν η αντίπαλη θέλει να επιδείξει πνεύμα αλτρουισμού και fair play και αποσύρει παίχτη. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση παιχτών (ΝΑΙ στις μετακινήσεις των οπαδών), από μια ομάδα σε άλλη.
 17. Είναι καλό αλλά όχι απαραίτητο να υπάρχουν ευφάνταστες κοινές εμφανίσεις και ατμόσφαιρα κερκίδας από τους συμπαθούντες.
 18. Γίνονται φυσικά δεκτές ομάδες αποτελούμενες από γυναίκες αλλά και μεικτές ομάδες τις οποίες και προτιμούμε περισσότερο.
 19. Eπαγγελματίες και παίχτες με δελτία, καλό είναι να ξανασκεφτούν γιατί και πώς θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα (κυρίως) οπαδικό  φεστιβάλ
 20. Καλό θα είναι συμπεριφορές που ανήκουν σε επίσημους επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς αγώνες (π.χ. φωνές σε συμπαίκτες, υπερβάλλων ζήλος) να μην εκδηλωθούν και στο φεστιβάλ μας. Για μας αυτό που προέχει είναι το παιχνίδι και η φάση του και όχι ο αγώνας και το αποτέλεσμά του.
 21. Η νικήτρια ομάδα θα παραλάβει το βαρύτιμο τρόπαιο μόλις τελειώσει ο τελικός.
 22. Οι χαμένοι τα παίρνουν όλα...


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ 3X3

 1. Με κλήρωση θα προκύψουν 16 ζευγάρια και ο νικητής κάθε ζευγαριού θα περνάει στον επόμενο γύρο,μιας και στοχεύουμε σε 32 ομάδες.
 2. Οι ομάδες αποτελούνται από 3 παίχτες μέσα στο γήπεδο και απεριόριστες αλλαγές. Παίχτης που έχει αντικατασταθεί δικαιούται να ξαναμπεί στη διάρκεια το αγώνα.  Πάντα όμως να λαμβάνεται υπόψη και το πόσες αλλαγές έχει ο αντίπαλος. Αν για παράδειγμα ο αντίπαλος δεν έχει αλλαγή ή έχει μόνο μία, θα προτιμούσαμε οι ομάδες να είναι αρκετά συντηρητικές με τη χρήση των αλλαγών τους.
 3. Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει ένα αποκλειστικό όνομα το οποίο να μην παραπέμπει σε άλλη ομάδα και να μπερδεύει. Επίσης κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει όνομα το οποίο να μην θυμίζει κάτι άλλο εκτός από σπορ/παιχνίδι/αλάνα. 'Η τέλος πάντων να μην παραπέμπει κάπου πάρα πολύ συγκεκριμένα.
 4. Δεν υπάρχουν διαιτητές. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει η εξέδρα. Αν η εξέδρα "αράζει", θα εκτελείται "μπει δε μπει". Γενικά, συστήνεται το “physical game” και οι σωματικές επαφές αλλά με μια αυτοσυγκράτηση σε αγκώνες & γόνατα.
 5. Η διάρκεια κάθε αγώνα μετριέται σύμφωνα με τους πόντους που θα επιτύχει η νικήτρια ομάδα. Στη "Φάση των 32" ο αγώνας θα κρίνεται στους 9 πόντους. Στη "Φάση των 16" θα κρίνεται στους  11 πόντους. Στους "προημιτελικούς" θα κρίνεται στους 11 πόντους. Στους "ημιτελικούς" θα κρίνεται στους 15 πόντους. Στον "τελικό" θα κρίνεται στους 21 πόντους. Όλοι οι αγώνες θα λήγουν ακόμα και με διαφορά ενός πόντου. Εννοείται ότι δεν υπάρχει ημίχρονο. Μόνο στον τελικό οι παίκτες θα πάρουν δύο βαθιές ανάσες όταν σημειωθεί ο ενδέκατος πόντος.
 6.  Η έναρξη του αγώνα θα γίνεται με τον κλασσικό τρόπο του "μπει δε μπει".
 7. Η επίθεση θα ξεκινάει πάντα έξω από τα 6,25.
 8. Οι γενικότεροι κανονισμοί του φάουλ ισχύουν και εδώ αλλά δεν υπάρχουν αποβολές. Σε περίπτωση αντιαθλητικής ενέργειας αποβάλλεται η ομάδα και ο παίκτης που το έκανε παραδίδεται στην εξέδρα για σωφρονισμό... 
 9. Ομάδα που δεν εμφανίζεται στην ώρα της αποκλείεται αυτόματα και η αντίπαλος προχωράει αυτόματα στον άλλο γύρο (με πίτα). Δεν γίνεται να υπάρχουν διευκολύνσεις για όσους πιθανόν εργάζονται ή κάτι άλλο. Για αυτό και δικαιούνται οι ομάδες να έχουν  αναπληρωματικούς. 
 10. Αν υπάρχουν παίκτες από μία ομάδα αλλά δεν συμπληρώνουν 3άδα (για διάφορους λόγους) δικαιούνται να παίξουν (αν τολμάνε...) ή ακόμα και να πάρουν παίχτες εκείνη τη στιγμή από το κοινό. Εκτός και αν η αντίπαλη θέλει να επιδείξει πνεύμα αλτρουισμού και fair play και αποσύρει παίχτη. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση παιχτών (ΝΑΙ στις μετακινήσεις των οπαδών) από μια ομάδα σε άλλη.
 11. Είναι καλό αλλά όχι απαραίτητο να υπάρχουν ευφάνταστες κοινές εμφανίσεις και ατμόσφαιρα κερκίδας από τους συμπαθούντες.
 12. Γίνονται φυσικά δεκτές ομάδες αποτελούμενες από γυναίκες αλλά και μεικτές ομάδες τις οποίες και προτιμούμε περισσότερο
 13. Eπαγγελματίες και παίχτες με δελτία, καλό είναι να ξανασκεφτούν γιατί και πώς θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα (κυρίως) οπαδικό  φεστιβάλ
 14. Καλό θα είναι συμπεριφορές που ανήκουν σε επίσημους επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς αγώνες (π.χ. φωνές σε συμπαίκτες, υπερβάλλων ζήλος) να μην εκδηλωθούν και στο φεστιβάλ μας. Για μας αυτό που προέχει είναι το παιχνίδι και η φάση του και όχι ο αγώνας και το αποτέλεσμά του.
 15. Η νικήτρια ομάδα θα παραλάβει το βαρύτιμο τρόπαιο μόλις τελειώσει ο τελικός.
 16. Οι χαμένοι τα παίρνουν όλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου